BLOG

Angina pektoris Dom Nikolić

Šta je angina pektoris?

Angina pektoris

U situaciji kada je srčani mišić, miokard, manje snabdeven kiseonikom nastaje bolest pod nazivom angina pektoris. Zbog smanjenog snabdevanja kiseonikom, može doći usled primarno smanjenog snabdevanja zbog suženja na arterijama koje snabdevaju mišić kiseonikom ili sekundarno, zbog povećane potrošnje, povećanog zahteva srčanog mišića. Tada dolazi do bola u grudima, koje se zove angiozni bol.

Ukoliko se na vreme otkrije i počne da se leči, angina pektoris ne bi trebalo da dovede do najtežih posledica, infarkt miokarda ili naprasna srčana smrt.

Štitna žlezda Dom Nikolić

Šta je hipotireoza?

Štitna žlezda

Štitna žlezda je leptirasta žlezda u vratu koja proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga. Nepravilan rad štitnjače može da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme. Njen osnovni zadatak je da reguliše temperaturu tela izlučivanjem hormona T3 i T4 koji su zaduženi za iskorišćenje energije u telu i za sagorevanje kalorija.

Radna terapija Dom Nikolić

Radna terapija

Radna terapija - različiti rekviziti iz radne terapije su korisni za starije ljude iz više razloga. Bockalice su značajne zbog pokretanja prstiju, zgloba i cele šake nakom telesnog invaliditeta. Mandale su kreativne bojanke za odrasle, veoma korisne za podsticanje mašte i kreativnosti. Naši korisnici vole ovaj vid radne terapije i rado se uključuju u aktivnosti.

Demencija Dom Nikolić

Šta je demencija?

Koji su glavni uzročnici demencije?

Kada se delovi mozga razbole, tada nastaje demencija. Delovi mozga koji su uključeni u proces pamćenja, govora, učenja su delovi mozga koji kod demencije ne mogu pravilno da funkcionišu. Najčešći uzrok demencije je Alchajmerova bolest. Demencija je gubitak mentalnih sposobnosti: sposobnost razmišljanja, logičkog zaključivanja, sposobnost pamćenja. Demencija nije bolest, već je skup simptoma koji uzrokuju razne bolesti. Neočekivane promene u karakteru osobe i ponašanje, promene raspoloženja su karakteristične za osobe sa ovom bolešću.

Starenje Dom Nikolić

Starenje

Ljudi na različite načine prihvataju starenje

Starenje je neminovni proces svakog živog bića. Pre ili kasnije svi dodju u stanje potrebe za pomoći drugog lica. Briga o našim najstarijim članovima porodice je naša dužnost ali i odgovornost. U Domu za stare Nikolić Vinča, tim sastavljen od stručnjaka iz različitih oblasti brine o vašim najmilijima. Posetite DOM NIKOLIĆ i uverite se u kvalitet usluga koje pružamo.

BLOG

Angina pektoris U situaciji kada je srčani mišić, miokard, manje snabdeven kiseonikom nastaje bolest pod nazivom angina pektoris. Zbog smanjenog snabdevanja…
Štitna žlezda Štitna žlezda je leptirasta žlezda u vratu koja proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga. Nepravilan rad štitnjače…
Koji su glavni uzročnici demencije? Kada se delovi mozga razbole, tada nastaje demencija. Delovi mozga koji su uključeni u proces pamćenja,…